>> Lees hier de blog op de website van Lief & Zoet Slaapcoaching.
Het blog is geschreven door slaapcoach Wendy Emmen

– – – –

Help! Wat te doen bij darmkrampjes en gevoelige buikjes?

Krampjes, buikpijn en gevoelige buikjes geven trappelende beentjes en pijn bij baby’s maar ook bij oudere kindjes.
Heel veel kindjes hebben last van een gevoelig buikje. Helaas kunnen kindjes dit niet aangeven en zelfs als ze kunnen praten is het lastig voor hen te vertellen wat er precies aan de hand is.
In veel gevallen staat een gevoelig buikje het slapen in de weg. Soms heeft een kindje moeite met inslapen, soms wordt het kindje (meestal rond de klok van 5.00uur) wakker.

Wat kunnen oorzaken zijn van een gevoelig buikje en wat kun je eraan doen?

Darmkrampjes bij baby’s

In de eerste weken hebben veel baby’s last van krampen en dat heel logisch maar ook heel erg sneu. Het is logisch omdat je kindje wordt geboren met een maagdarmstelsel wat nog niet volledig rijp is. Dit moet rijpen en dat heeft tijd nodig.

Darmkrampjes zorgen ervoor dat je baby gaat huilen, waarom? Het doet gewoon pijn. Vaak komen de krampjes een half uurtje na de voeding, soms een weinig krampjes, soms heel erg veel en vaak met een volle luier als gevolg.

Veel kindjes hebben einde middag veel last van die krampjes, maar er zijn er ook die echt de hele avond en zelfs begin van de nacht worden geplaagd door deze vervelende krampjes.

Rondom de 6 weken is de piek, daarna zie je vaak dat de darmkrampjes afnemen. Rond de 3 maanden zijn de meeste baby’s krampvrij.


Gevoelige buikjes bij kindjes vanaf 4 maanden

Regelmatig zie je dat kindjes vanaf een maand of 4 last krijgen van de darmpjes. Dit is een logisch gevolg van het aanbieden van de eerste hapjes. De darmen moeten ineens iets heel anders gaan verwerken, en dat kan klachten geven.


Gevoelig buikjes bij oudere kindjes

Ook oudere kindjes kunnen nog steeds last hebben van een gevoelig buikje. De reden hiervan kan voeding zijn. Sommige kindjes zijn bijvoorbeeld niet allergisch voor bepaalde voedingsmiddelen, maar wel gevoelig. En dat kan zeker klachten geven. Daarnaast kan stress ook een oorzaak zijn van buikklachten.


Wat kun je doen?

>> Dragen, warmte en ontspanning:

Dragen is voor kleine baby’s erg ontspannend en hebben ze meteen profijt van jouw lichaamswarmte. Bij de allerkleinsten wil ook het “fietsen” met de beentjes nog weleens verlichting geven.

Daarnaast kun je je kindje een ontspannende buikmassage geven. Dit zorgt voor ontspanning en verlichting van de pijn, mits deze goed wordt uitgevoerd.

Wat altijd pijn verlichtend en ontspannend werkt is warmte. Warmte kun je op verschillende manieren geven. Bijvoorbeeld door een warm bad. Wil je langer warmte geven, kies dan voor een babykruikje zoals de KipKep Woller.

Dir product geeft heerlijke warmte op de buik, blijft goed liggen op het buikje en is heerlijk zacht. Een babykruikje is eigenlijk een verkeerde naam, want de KipKep Woller is ook zeer geschikt te gebruiken voor oudere kindjes en zelfs voor jou mama of papa!


>> Voeding

Voeding is een belangrijke factor. Voeding die nog niet zo goed wordt verdragen door je kindje kan ervoor zorgen dat er darmkrampjes of buikpijn ontstaat.

Melkvoeding:
Geef je borstvoeding, houd dan eens rekening met wat jij eet. Kool en gasvormende groenten kunnen krampjes veroorzaken. Geef je flesvoeding blijf dan het liefst zoveel mogelijk trouw aan 1 merk. De wisselen van voeding kunnen zorgen voor krampjes. Wil je toch wisselen, stap dan geleidelijk over.

Vaste voeding:
Wil je gaan starten met vaste voeding? Doe dit het liefst vanaf 6 maanden en bouw dit rustig op. Het beste kun je beginnen met de volgende voedingsmiddelen:
Bloemkool
Broccoli
Wortel
Abrikoos
Avocado
Peer
Rijstmeel
Rijstwafel
Zoete aardappel

Heb je het vermoeden dat je kindje gevoelig is voor een bepaald voedingsmiddel, test dit dan. Je kunt bijvoorbeeld een tijdje proberen het voedingsmiddel niet te geven en bekijken wat voor effect het heeft op de (buik)klachten.

Voedingssupplement:
Wat altijd goed is ter ondersteuning van de darmen is een probiotica kuur. Kies hier dan wel voor een goed merk wat geschikt is voor baby’s en kinderen. Een betere natuurwinkel kan je hierin adviseren.


>> De belangrijkste adviezen:

Wees lief voor jezelf en je kindje. Ondersteun je kindje waar nodig en ontspan!
Twijfel je, raadpleeg dan altijd je huisarts voor onderzoek en advies.

– – –

Geschreven door Wendy Emmen van Lief & Zoet Slaapcoaching
Januari 2023
www.liefenzoet-slaapcoaching.nl
Instagram: @liefenzoet